Víte, jak často vyměnit zubní kartáček, a to jak svůj, tak i vašich dětí? Pravděpodobně mnohem častěji, než si myslíte! Podobně je to i se zubní pastou, kterou je také vhodné jednou za čas vystřídat za jinou. Vysvětlíme vám proč! 

Odborníci doporučují sáhnout po novém kartáčku minimálně 4× ročně. Bohužel mnoho obyvatel toto doporučení nedodržuje a kartáček mění nedostatečně. Proč je výměna kartáčku tak důležitá?

Rizika používání starého kartáčku

Známkou zničeného kartáčku jsou štětinky, které na hlavě kartáčku vybočí o 1 až 2 milimetry a jsou roztřepené. Poškozená vlákna se hýbou nekoordinovaně a nekopírují pohyb celého kartáčku. Tím dochází k poškozování dásní a zubní skloviny.

Štětiny kartáčku se časem a používáním změkčují, a tím ztrácí i svou účinnost. Je proto více než pravděpodobné, že v případě, že máte stejný kartáček v kelímku více než tři nebo čtyři měsíce, už ani zdaleka neslouží tak dobře, jak by měl. Zubní kartáček je také skvělým rezervoárem různých bakterií, proto není vůbec tak čistý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vlastně to není ani tak překvapivé, když primárním úkolem kartáčku je čistit zuby a ústa. Podle studie publikované v roce 2014 v časopise Scientific World Journal se v ústní dutině vyskytuje více než 700 bakteriálních druhů.

Jak často měnit tedy zubní kartáček?

Odborné zdroje uvádějí, že byste měli kartáčky měnit každé tři měsíce (což platí pro klasické kartáčky i hlavice elektrických kartáčků), ale tato délka je spíše orientační. Většině z nás zubní kartáček už po méně než dvou měsících vypadá spíše jak smeták na podlahu. Je to způsobeno intenzitou čištění zubů, přílišným tlačením na kartáček nebo i nevhodně zvoleným kartáčkem.

Opotřebovaný kartáček poznáte podle toho, že vlákna se již začínají kroutit, při čištění cítíte, že kartáček nepracuje tak, jak má a čištění Vám tak trvá déle. Často se také stává, že nemáme naučenou správnou techniku čištění zubů, takže při jejich čištění doslova ,,odrovnáme" několik kartáčků. Vlákna kartáčku jsou pak roztřepená a vybočená do stran. Takový kartáček okamžitě zahoďte, protože s ním opravdu zuby nevyčistíte.

Výměnu kartáčku by také mělo znamenat prodělání jakékoliv infekční nemoci. Bakterie, kterých je během infekční nemoci v ústech mnohem větší množství, se drží ve vláknech kartáčku a je proto potřebné buď kartáček vyměnit, anebo ho alespoň opravdu pečlivě vydezinfikovat.

Tipy, jak na výměnu kartáčku:

  • Dáváte přednost častější výměně kartáčku? Vyberte si první den v každém sudém měsíci

  • Rozepište si pravidelné výměna kartáčku do kalendáře

  • Zapište si upomínku do diáře nebo mobilního telefonu na období přesně po 2-3 měsících

Jak správně čistit zubní kartáček?

Všichni automaticky po čištění zubů oplachujeme kartáček pod tekoucí vodou, abychom z něj smyli zbytky pasty. Bohužel toto obyčejné opláchnutí vodou nestačí, abyste z kartáčku odstranili plak, který setřel ze zubů. Je potřeba udělat něco víc.

Bakterie, které se mohou na kartáčku vytvářet, pokud ho špatně očišťujeme, mohou být pro naší ústní dutinu nebezpečné. Jakým způsobem je z něj můžete odstranit?

Klasické zubní kartáčky i hlavice od elektrických kartáčků můžete účinně čistit pomocí speciálního prášku nebo ústní vodou. I když se Vám to může zdát podivné, protože ústní voda přece patří do úst. Odstraňuje totiž bakterie nejen z úst, ale působit antisepticky může i na vláknech kartáčku.

U elektrických kartáčků je čištění hlavic jednodušší, některé elektrické kartáčky je možné zakoupit i s UV sanitizérem, případně je možné toto chytré zařízení dokoupit jako příslušenství k elektrickému kartáčku zvlášť. A o co se jedná? UV sanitizér je doplněk, do kterého po čištění umístíte náhradní hlavice, zavřete a necháte vlákna hlavic ošetřit UV zářením. Díky tomu by Váš kartáček měl být zbaven až 99 % bakterií, které se na něj nachytají během čištění zubů.

Používáte ústní sprchu? Pak nezapomínejte ani na pravidelné čištění tohoto přístroje! Tvrdá voda navíc způsobuje zavápnění (vodní kámen) těchto přístrojů i jejich příslušentví. Proto používejte pravidelně přípravky určené k odstranění zavápnění a jejich desinfekci.

Zubní pasta, měnit či nikoliv?

Co se týká zubních past, není nezbytně nutné je pravidelně měnit, záleží spíše na vašich osobních preferencích. Dokonce ani nevadí používání dvou či více různých druhů zubních past najednou. Určitě ale neuškodí jednou za čas vyzkoušet něco nového.

Pozor však při používání různých abrazivních zubních past, v tomto případě nepožívejte pastu dlouhodobě. Zde je potřeba zubní pastu čas od času vyměnit, protože tento druh může při dlouhodobém a intenzivním používání opotřebovat sklovinu či způsobovat nadměrnou citlivost zubů.