Jednosvazkový, solo nebo také single kartáček slouží k slouží k čištění špatně dostupných míst. Jedná se o svazek kratších štětin z extrémně jemných vláken, který tento kartáček má. Naše zuby nemají rovné ani dokonalé tvary a plochy. Nejúčinnější je čistit každý jednotlivý zub zvlášť. Zvláště pak zuby moudrosti, které jsou klasickému kartáčku kvůli špatné dostupnosti přístupny.

Kartáček má velmi malou hlavičku, tvořenou jedním svazkem, který jemně a precizně vyčistí linii dásně, těžko dostupné zadní plochy zubů, stoličky, nebo prořezávající se zuby dětí. Kartáček umožní důkladné čištění povrchů jednotlivých zubů. Vhodný je také při čištění zubů s fixními rovnátky.

Jak správně jednosvazkový kartáček používat?

Jemným tlakem opřete štětiny pod úhlem cca 45° proti plošce zubu. Kartáček se rozevře do malého vějíře. Zuby čistěte jemnými krouživými pohyby s důrazem na linii dásní. Štětinami se nebojte mírně zajet i do dásňového žlábku, mezi zubem a dásní je přibližně 2 mm hluboká mezera.

Čištění trvá 10 - 20 minut, ale zuby zůstávají dokonale hladké a čisté. To jednoduše zjistíte jazykem. Jazyk vám také pomůže se zorientovat, který zub máte a nemáte vyčištěný. Pokud je zub na omak jazykem hladký jako ,,porcelánový“ je dokonale čistý.

Používání jednosvazkových kartáčků je velice jednoduché. Nejlepší je z počátku zuby jednosvazkovým kartáčkem pouze dočišťovat. Tzn. vyčistit si zuby tak, jak jste zvyklý a jednosvazkový kartáček použít pouze na špatně přístupná místa. Až když si zvyknete a naučíte se jednosvazkový kartáčkem efektivně pracovat, můžete s ním čistit všechny zuby.

Při správném používání vám jednosvazkový zubní kartáček vydrží několik týdnů. Pokud se vám vlákna příliš brzy začnou odchylovat od své osy (třepit), znamená to, že na kartáček příliš tlačíte.

Pokud jsou štětiny kartáčku již příliš roztřepené a zůstávají rozevřené, je dobré kartáček nahradit novým.

Jednosvazkový kartáček zakoupíte ZDE >>