Afty, vřídky nebo opary v ústech nejsou jen nepříjemný zdravotní stav, je to virové infekční onemocnění, které ovlivňuje celou ústní hygienu a vaši pohodu. Bolest v ústech a nemožnost konzumace jídla není v tomto případě bohužel krátkodobý stav. Sami to známe a proto jsme do naší nabídky produktů zařadili i takové, které jsme sami vyzkoušeli a které sami v těchto případech používáme a máme je vyzkoušené. 

Přípravky takové, které nejen že rychle uleví od bolesti, ale také účinně pomohou ke zhojení postiženého místa.

Samostatnou skupinou jsou děti, které afty často velmi bolestivé opakovaně trápí, protože nemají dostatečně vyvinutou imunitu při pobytu v kolektivu. Sledujte však u výrobků upozornění, pro jakou věkovou skupinu je přípravek určen.

Kdy se afty, vřídky a opary nejčastěji objevují

Hlavní příčinou výskytu se dnes často uvádí stres a únava. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí malý stres a už je máte. Je to zejména proto, že pokud jsme ve stresu, naše tělo reaguje přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se běžně v ústech vyskytují. Afty ale mohou být také příznakem toho, že máte oslabenou imunitu. Při častých a opakovaných výskytech aftů už je potřeba mít se na pozoru a raději navštívit svého lékaře. 

Pálivá jídla i častá konzumace citrusových plodů také dráždí a podporují výskyt aftů. Citlivějším osobám mohou afty způsobovat i pěnidla SLS, která jsou obsahem některých běžných zubních past. Osoby, které často trpí na afty, mívají citlivější ústní dutinu, kterou právě tato chemická pěnidla dráždí a mohou tak vznikat v ústech nepříjemné boláky.

S afty můžete počítat i v případě, že si během čištění zubů omylem drknete kartáčkem do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm aft. Právě proto trpí často na afty osoby s fixními rovnátky anebo ti se zlozvykem kousání rtů nebo tváří.

Pokud se vám již afta, vřídek nebo opar v ústech objevil

Nepříjemný pocit a bolest v ústech nebo na jazyku. Afta snadno odhalíte pouhým pohledem. Afty jsou totiž bílé nebo nažloutlé puchýřky, které mohou být velké několik milimetrů až jeden centimetr. Nejčastěji se vám aft udělá na vnitřní straně rtů nebo tváří, ale najít je můžete i vzadu v ústech na měkkém patře, pod jazykem nebo na jeho hranách. Někdy bývá i uvnitř tmavě červený s bíle ohraničeným okrajem.
  • Důležitá v tomto případě je především dentální hygiena, po každém jídle nebo pití sladkých nápojů nebo nápojů typu káva aj. je potřeba vyčištění zubů nebo alespoň vypláchnutí ústní vodou. Zabráníte tak množení bakterií, které podporují dráždění bolestivých míst. Pozor však po jaké pastě a vodě sáhnete, neboť při použití v rozbolavěných ústech se můžete dočkat nepříjemného intenzivního pálení. Vhodnou speciální pastou v tomto období je např. Enzymel Parodont zubní pasta s enzymy, vhodnou ústní vodou pak Curasept Afterapid ústní voda na afty a vřídky. Pokud se nebojíte používat „chemii“, tak radíme výplachy dezinfekční ústní vodou. Tu poznáte podle toho, že obsahuje chlorhexidine. Pozor však při použití těchto výrobků u dětí.
  • Každý, kdo měl někdy afty, ví jak jsou bolestivé a tak se jich chtěl hlavně rychle zbavit. Ideálním řešením je lokální potírání a aplikace ulevujících sprejů a gelů. Většina těchto přípravků má obvykle analgetické účinky, takže afta přestane alespoň na chvíli bolet, a samozřejmě přispívají k jejímu rychlejšímu hojení. Ideální je i kombinace spreje a gelu. 
    Curasept Afterapid ulevující a ochranný ústní sprej
    Curasept Afterapid ulevující a ochranný gel
  • Omezte dotyk postižené oblasti. Zamezte dotyku rukou nebo jiných předmětů s postiženou oblastí, abyste zabránili šíření viru.
  • Po dobu léčby aftů, vřídků a oparů je vhodné omezit kyselé a sladké - zkrátka všech obecně dráždivých potravin.

Jak předcházet tvorbě aftů?

  • Doplňte vitamíny. Na tyto viry platí zejména posílení imunity. V případě aftů a oparů vás budou zajímat i vitamíny a minerály potřebné pro zdraví pokožky. Určitě tak neuděláte chybu s vitamíny A, C a D, vitamíny skupiny B, minerálem zinkem a také s aminokyselinou jménem lysin.
  • Důkladné mytí rukou! Před manipulací s oblastí úst si vždy důkladně umyjte ruce.
  • Používejte speciální antibakteriální pasty a vody, které pomáhají redukovat bakterie v ústech
    https://www.top-dent.cz/antibakterialni-zubni-pasty
    https://www.top-dent.cz/antibaterialni-vody
  • Používejte dentální probiotika, která udržují přirozenou mikroflóru v dutině ústní
    https://www.top-dent.cz/dentalni-probiotika
A pozor, po dobu co bojujete s afty a opary, vás zubní lékař ani dentální hygienistka neošetří. Jedná se totiž o infekční onemocnění.
Po úplném zhojení v dutině ústní je nutné vyměnit všechny kartáčky, aby se zamezilo opětovnému výskytu tohoto infekčního onemocnění.

Když nic nepomáhá

Když se budete držet výše uvedených doporučení pro léčbu aftů, tak by vám měli zmizet během několika dnů, maximálně za týden až dva. Neměli byste pociťovat takovou bolest, která by bránila v jedení, pití nebo mluvení. Na větší problém poukazuje i zvýšená teplota a více než čtyři afty v ústech. V takových případech je již potřeba navštívit lékaře.

Přejeme vám co nejméně dnů znepříjemněných afty!